hoe verdient een autosloperij geld

Hoe verdient een autosloperij geld?

Wellicht heb je jezelf wel eens afgevraagd hoe een autosloperij eigenlijk geld verdient. Natuurlijk weet je dat oud ijzer geld waard is; er wordt zelfs dagelijks in gehandeld op de beurs. Een autosloperij is een belangrijk onderdeel van de gehele keten van oud ijzer. In dit artikel gaan we toelichten welke plek een autosloperij heeft in de keten van oud ijzer.

Sloopauto

Het klinkt zo simpel, het zit namelijk al in de naam van het bedrijf. Een autosloperij sloopt auto’s. Alleen hoe werkt dat dan precies? Stel jij hebt een oude auto die kapot is, wellicht een auto die je ooit gekocht hebt om te gaan restaureren maar er nu het geld of de tijd niet voor (over) hebt. Dan is de optie om je sloopauto verkopen bij een autosloperij. Je sloopauto wordt dan als geheel verkocht aan de autosloperij. Met een beetje goed onderhandelen wil de autosloperij de auto zelfs wel voor je ophalen, zodat jij er helemaal geen werk meer van hebt.

Auto uit elkaar halen

Nadat een autosloperij een auto heeft gekocht, gaat een autosloperij op zoek naar onderdelen en oud ijzer wat ze kunnen hergebruiken of verkopen. Auto onderdelen die ze vaak nog los kunnen verkopen proberen ze rechtstreeks aan de particuliere markt terug te verkopen. Bijvoorbeeld een deur is als onderdeel meer waard dan zijn gewicht in oud ijzer. Echter een oud chassis zal als onderdeel niet snel gekocht worden, waardoor het zijn gewicht meer waard is in oud ijzer.

Net als een particulier, krijgt ook een sloperij voor verschillende metalen verschillende prijzen. Een autosloperij gaat een auto dus volledig strippen en uit elkaar halen, om de kostbare metalen te scheiden van andere metalen. Wist je dat hierdoor een auto voor meer dan 98% weer gerecycled wordt? Kabels worden uit elkaar gehaald om het koper te scheiden van andere materialen en aluminium onderdelen worden van de schroot gescheiden omdat dit ook meer oplevert. Zo haalt een autosloperij een auto dus echt helemaal uit elkaar en verkoopt het de losse materialen weer aan een verwerkingsbedrijf wat het omsmelt om weer als metaal te kunnen gebruiken.