Oud ijzer levert geld op, waardoor er een hele keten van bedrijven bestaat die geld verdient met oud ijzer. Van schroot handelaren, particulieren, autosloperijen, verwerkingsbedrijven en smeltbedrijven. Allemaal hebben ze een bepaald onderdeel van de hele keten van oud ijzer in handen en proberen ze een boterham te verdienen.
Bedrijven in oud ijzer
Als gezegd zijn er veel verschillende soort bedrijven actief met oud ijzer. De belangrijkste waar wij als consument mee te maken hebben zijn schroot handelaren en autosloperijen. De schroot handelaren vind je vaak op een bedrijventerrein, waar je als particulier ook terecht kunt met je oud ijzer. Dit zijn handelaren die vaak alle verschillende metalen accepteren en ze zelf scheiden, om vervolgens te verkopen aan verwerkings- en smeltbedrijven. Autosloperijen vind je vaak in buitengebieden, omdat ze vaak bestaan uit veel vierkante meters met gestalde sloopauto’s.
Hoeveel krijg je voor oud ijzer
Hoeveel krijg je voor oud ijzer? Dat is een hele moeilijke vraag om te beantwoorden, omdat dit van veel verschillende zaken afhangt. In de basis is er een handelsprijs, wat op de grondstoffenmarkt en op de beurs dagelijks vast staat voor bepaalde metalen. Dit is echter niet de prijs die jij ervoor krijgt als je een sloopauto verkoopt om zijn gewicht in oud ijzer. Doordat er verschillende bedrijven in de keten zitten die allemaal nog iets moeten verdienen, krijg jij minder voor je oud ijzer.
Dit komt ook omdat jij je auto als geheel aanbiedt, alleen moet een autosloperij deze nog volledig strippen en sorteren. Een aluminiumfabriek heeft er niets aan als er nog schroot als metaal doorheen zit, dus moet het gescheiden worden. Dit scheiden van metalen kun je als particulier natuurlijk ook zelf doen, echter is het arbeidsintensief werk. Als je dit omrekent naar een uurloon, zal je erachter komen dat dit niet een goed betaalde job is. Een schroot handelaar of sloopbedrijf is hierin gespecialiseerd en verwerkt dagelijks tonnen metaal, waardoor het voor deze bedrijven wel uit kan.