koperprijs stijgt

Koperprijs naar record hoogte

De koperprijs is begin mei naar record hoogte gestegen tot $10.000 per ton koper. Het is voor het eerst in tien jaar tijd dat er een nieuw record is bereikt voor de koper prijs. De vraag naar koper is de laatste tijd gestegen, vooral door groeiende vraag uit China. Ook de relatief goedkope dollar ten opzichte van bijvoorbeeld de Euro en de Chineese Yen zorgt ervoor dat de prijs gestegen is.

Inmiddels is de koperprijs weer iets gezakt maar de prijs blijft rond de $10.000 per ton koper hangen. Dit is de handelsprijs op de beurs en is dus niet de verkoopprijs die je bij een oud ijzer handelaar in de buurt krijgt. Uiteindelijk gaat dat vaak ook om lokale vraag en aanbod, maar de wereldwijze handelsprijzen die op de beurs gecommuniceerd worden zijn wel een goede indicatie wat de prijs doet.

Stijgt de handelsprijs op de beurs, dan kun je de klok erop gelijk zetten dat ook de prijs bij de lokale oud ijzer handelaar gaat stijgen. Uiteindelijk gaat koper namelijk ook via een handelaar naar een grote afnemer die wel echt afgaat op de beursprijzen. Daarom weet je zeker dat stijgen prijzen op de beurs ook stijgende prijzen lokaal betekenen.