wat-valt-er-onder-oud-ijzer

Wat valt er allemaal onder oud ijzer?

Oud ijzer, de kans dat jij er wel eens van hebt gehoord is relatief groot. We worden ons er met elkaar steeds meer van bewust dat het hergebruiken van materialen essentieel is om vervuiling van onze aarde voor zover mogelijk tegen te gaan. Het recyclen hoort hier uiteraard ook bij. Waar we dit in het dagelijks leven thuis al doen met het scheiden van ons afval, gebeurt dit natuurlijk op grote schaal op allerlei verschillende vlakken. Eén van die vlakken is oud ijzer. Oud ijzer is een allesomvattende verzamelnaam voor verschillende metalen. De metalen vind je in onder andere huishoudelijke apparaten, zoals een stofzuiger, koelkast en ook de wasmachine. Maar wat valt er nu nog meer allemaal onder de categorie oud ijzer?

Wat is ijzer?

In principe is ijzer een metaalsoort, wat je kunt vergelijken met allerlei andere soorten zoals koper en aluminium. In principe is ijzer de overkoepelende naam van allerlei verschillende varianten. Het verschil zit hem in de samenstelling. Als we kijken naar waar ijzer allemaal voor wordt gebruikt, dan is deze lijst oneindig. Om je een idee te geven, hebben we enkele veel voorkomende objecten voor je op een rijtje gezet, waarin ijzer en staal veelvuldig worden gebruikt. Vooral auto’s zijn een bekend voorbeeld van het gebruik van ijzer en staal. Bijna de volledige carrosserie van de auto bestaat uit ijzer en metaal. Uiteraard niet uit massief staal, want dan zal de auto veel te zwaar zijn om de weg op te kunnen. Zowel een benzine auto, als een elektrische auto is voorzien van allerlei verschillende soorten ijzer. Vooral met de stijgende energieprijzen stijgt ook de vraag naar alternatieven voor fossiele brandstoffen.

Inzamelen

Zonder dat we het vaak zelf door hebben, hebben we thuis allerlei verschillende soorten potentieel ‘oud ijzer’ in huis. Hierbij kun je denken aan een wasmachine, droger of stofzuiger. Uiteraard is het altijd een enorme tegenvaller wanneer er een apparaat kapot gaat. Dit geldt voor zowel praktisch als financieel. De aanschaf voor een nieuwe wasmachine of droger kan flink in de papieren lopen. Het inzamelen van oud ijzer is doorgaans voor een particulier niet heel erg rendabel. De opbrengst van een wasmachine ligt doorgaans niet veel hoger dan een enkele euro’s. Vooral bij het verzamelen van oud ijzer gaat het om flinke volumes. De opbrengst van een ton (1.000 kilo) oud ijzer is doorgaans niet meer dan circa €100,-.

Recyclen

Dat oud ijzer geld oplevert, dat is natuurlijk mooi meegenomen, maar niet geheel onbelangrijk, is het recyclen van deze materialen. Door het ingezamelde oude ijzer te sorteren op soorten en kleur en vervolgens aan te bieden aan de grote afvalverwerkers, worden deze hergebruikt voor allerlei andere materialen. Het kan dus zomaar zijn, dat een deel van je oude wasmachine of droger wordt verwerkt tot een deur van een nieuwe auto, het stuur van een fiets of uitlaat van een scooter. Op deze manier hoeven we minder te putten uit nieuwe grondstoffen, wat ervoor zorgt dat zowel mens als milieu een stuk minder zwaar worden belast.