grondstoffen kopen ijzer

Grondstoffen kopen als ijzer

Met de wisselende macro-economische omstandigheden door eerst het corona virus en vervolgens de Oekraïne oorlog, waardoor de grondstoffenmarkt disruptief is geraakt. Bij grondstoffen kun je denken aan ijzer, goud, maar ook tarwe en olie. Er is veel meer vraag dan aanbod, waardoor prijzen van grondstoffen enorm zijn gestegen. Daarnaast zien we dat door wisselende markt omstandigheden prijzen ook weer snel kunnen dalen, waardoor er een enorme fluctuatie in de grondstoffenmarkt is gekomen die ongekend is. De handel in grondstoffen is daardoor enorm speculatief geworden. Ook heeft de Oekraïne oorlog grote invloed op de valuta’s, waardoor bijvoorbeeld de euro en dollar sterk zijn gewijzigd.

Wat is het effect op de euro en dollar?

Doordat de grondstoffenmarkt altijd in Amerikaanse dollars wordt verhandeld, is de euro naar dollarkoers voor Europese bedrijven en beleggers erg belangrijk. Doordat er momenteel vooral een Europees conflict is tussen Oekraïne en Rusland, is de euro ten opzichte van de dollar erg in waarde gezakt. Dit betekent concreet dat je met 1 euro minder dollars kreeg dan vorig jaar. Je kunt dus minder grondstoffen kopen van je euro’s, waardoor ook door de wisselkoers de prijzen van grondstoffen nog extra geraakt worden.

Wat betekent een sterke dollar?

Doordat Amerika veel minder economisch geraakt wordt door de oorlog, wordt de dollar sterker geacht dan andere valuta. De dollar naar eurokoers is dus sterk verbeterd voor de dollar. Dit komt bijvoorbeeld doordat Amerika grotendeels zelf verantwoordelijk is voor zijn olie, gas en tarwe productie. Daar waar we in Europa voor 40% afhankelijk zijn van Russisch gas en ook de tarwe productie van zowel Rusland en Oekraïne is enorm belangrijk voor heel Europa.

Grondstoffen worden duurder

Aangejaagd door de disruptieve invloed van corona, vervolgens verder geraakt door de Oekraïne oorlog waardoor vraag en aanbod compleet scheef van elkaar zijn gaan lopen. Meer vraag dan aanbod betekent simpelweg hogere prijzen. Daarbovenop komt nog de euro en dollarkoers, waardoor voor Europa de grondstoffen nog duurder worden.