Oud ijzer uit je tuin

In principe haal je uit je tuin als het goed is vooral groenafval. Het gemaaide gras, gesnoeide takken en al het onkruid kan rechtstreeks de groene container in. Zo wordt het door het afvalbedrijf opgehaald om te verwerken tot compost of om het te laten vergaan. Een heel organische manier om van je groenafval af te komen. Toch liggen er in je tuin ook nog een hoop andere dingen. Parasols, tuinmeubelen, plantenbakken en stenen, wat moet je daar eigenlijk mee? We zijn er eens ingedoken en geven je tips!

Parasols

De meeste parasols zijn van hard plastic, kunststof en van stof gemaakt, die mogen dus gewoon ingeleverd worden bij het afval brengstation in jouw buurt. Sommige parasols zijn extra stevig en gemaakt van ijzer of aluminium, zoals horecaparasols. Doordat deze extra zwaar zijn, kan het gewicht van de metalen nog best oplopen en de moeite waard zijn om weg te brengen als oud ijzer.

Tuinmeubelen

Ook de meeste tuinmeubelen zijn van plastic of kunststof gemaakt, waardoor dit naar het afval brengstation gebracht kan worden. Overigens zijn er ook veel gemeenten die gratis grof vuil komen ophalen, je kunt daarvoor vaak online op bepaalde dagen een afspraak maken bij je gemeente zodat ze dit met een vrachtwagen op komen halen.

Je hebt echter ook ijzeren tuinmeubelen. Bijvoorbeeld een ijzeren bankje of gietijzeren tafels. Deze zijn vaak loeizwaar en zijn al snel 50 tot 100 kilogram per stuk. Met een ijzerprijs van ongeveer €0.17, betekent dit dat het dus zo €10 tot €15 aan oud ijzer waard kan zijn. Overigens zijn ijzeren tuinmeubelen ook heel erg populair op Marktplaats, dus het is het overwegen waard om ze als tweedehands aan te bieden en er op deze manier nog meer voor te krijgen dan wanneer je ze als oud ijzer aanbiedt.