Wat kun je doen tegen ongedierte in huis?

Veel onwenselijker kun je het bijna niet hebben: ongedierte in huis. Hoe goed je ook je best doet om je huis schoon te houden en door ongedierte roosters te plaatsen rondom je huis: soms kun je simpelweg niets doen om ongedierte in huis te voorkomen. Van veldmuizen als je wat landelijker woont tot ratten in grote steden. Van zilvervisjes in je badkamer tot mieren in je woonkamer. Soms kun je het simpelweg niet voorkomen. In zulke gevallen is het simpelweg tijd om iets tegen het ongedierte te gaan doen. We gaan je helpen met ongedierte bestrijden met een aantal tips.

Schakel een professional in

Voordat we de tips doornemen die je zelf kunt doen, neem ongedierte niet te klein op. Als je een muis in huis hebt gezien, dan weet je eigenlijk een ding zeker: er zijn er meer. Sommigen zeggen dat voor iedere ongedierte die je zelf ziet, er tien zijn in je huis die je niet ziet. In het geval van bijvoorbeeld zilvervisjes is dit niet zo erg, maar je moet er niet aan denken dat er een hele familie muizen in je spouwmuren woont en jij zelf probeert dit op te lossen met een muizenval. Schakel dus op tijd professionals in om in ieder geval de ernst van de situatie te bepalen en gezamenlijk een ongedierte bestrijdingsplan te maken.

Wat kan ik zelf doen?

Een aantal ongedierte kun je zelf goed bestrijden. Wij adviseren altijd te checken wat je kunt doen bij het KAD van de overheid: het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen. Zij hebben een enorme kennisbank met alle verschillende dierplagen en het advies over wat je zelf kunt doen en wanneer je een deskundige in moet schakelen.

Hierbij een aantal ongedierte die je zelf kunt bestrijden:

  • Mieren: zorg er allereerst voor dat het huis brandschoon wordt gemaakt, zodat mieren geen reukspoor van aanwezig voedsel vinden. Vervolgens kun je een aantal mieren lokdozen plaatsen en/of mieren simpelweg opzuigen met de stofzuiger. Kun je de bron niet vinden, schakel dan een professional in.
  • Zilvervisjes: zilvervisjes vinden een natte ruimte heerlijk. Daarom vind je ze ook vaak in je bad of in een fonteintje van je wc. Bestrijden van zilvervisjes is niet nodig. Je kunt zilvervisjes het makkelijkste voorkomen door ervoor te zorgen dat er geen water blijft liggen in het bad, fonteintje of wasbak. Zijn deze droog en schoon? Dan zal je het zilvervisje niet weer zien.