Verschillende soorten waterontharders uitgelegd

De waterontharder is populair. Steeds meer Nederlanders hebben een waterontharder in hun huis. Wij snappen dat goed, want een waterontharder zorgt ervoor dat je kalkvrij water krijgt. Niets zo vervelend als de kalkaanslag in je badkamer, op je vaat en om naar maar te zwijgen van de verborgen kalkaanslag in je waterleidingen.

Er zijn echter verschillende soorten waterontharders te koop, maar wat is nu de beste waterontharder? Als je een waterontharder bestellen overweegt, verdiep je dan goed in welke soort waterontharder echt werkt en of dit voor jou een goede investering is. In deze blog zetten we de verschillende soorten waterontharders voor je op een rij.

Magnetische waterontharders

De goedkoopste optie is de magnetische waterontharder. Deze magneet is vrij makkelijk aan te sluiten en zou moeten werken doordat een magneet ervoor zorgt dat calcium en magnesium zich niet aan elkaar kunnen verbinden. Hierdoor heeft kalk geen kans om te ontstaan. De prijs van een magnetische waterontharder varieert ongeveer vanaf €75 tot €150. Een voordeel is dat magnetische waterontharders geen onderhoud behoeven. Een nadeel is dat de werking van magnetische waterontharders niet wetenschappelijk bewezen is.

Waterontharder op basis van zout

De meest gekozen optie is een waterontharder op basis van zout. Dit is een kostbare investering, waarbij je al snel moet denken aan een investering van gemiddeld €1.500 tot €2.000. Daarnaast is deze waterontharder een stuk groter, waardoor je goed moet kijken waar deze geplaatst kan worden. Een waterontharder op basis van zout heeft wel de beste werking, waardoor je gegarandeerd kalkvrij water uit je kraan krijgt. Deze waterontharder onttrekt calcium en magnesium uit het water, waar de magnetische waterontharder dit scheidt. Door het verwijderen van calcium en magnesium is wetenschappelijk ook de werking bewezen van een waterontharder en krijg je kalkvrij water.

Een ander nadeel is dat je wel regelmatig onderhoud moet plegen aan een waterontharder op basis van zout. Het zout moet namelijk bijgevuld worden, doe je dit niet dan werkt de waterontharder niet meer en krijg je weer water met kalk uit de kraan.