Hoe zoek je een huurwoning?

Ga je op jezelf wonen, samenwonen of juist uit elkaar? Of is er gezinsuitbreiding op komst waardoor je huidige woning niet meer voldoet? Allemaal redenen waarom je op zoek moet naar een nieuwe woning. Wanneer kopen financieel gezien geen optie is of je een tijdelijke oplossing zoekt, zal je op zoek moeten naar een huurwoning. Alleen de vraag die dan rijst; hoe zoek je een huurwoning? In deze blog kijken we naar de verschillende mogelijkheden om een huurwoning te zoeken. Of je nu een huis huren Rotterdam wilt, een andere grote stad of in een klein dorp; een huurwoning zoeken werkt overal in Nederland op dezelfde manier.

Sociale huurwoning

Je kunt in aanmerking komen voor een sociale huurwoning wanneer je onder de inkomensgrens blijft die jaarlijks wordt vastgesteld door de Nederlandse overheid. Voor 2023 geldt een inkomensgrens van €35.000 voor alleenstaanden en €42.000 voor een meerpersoonshuishouden.

Wanneer je hieraan voldoet, kun je jezelf inschrijven bij verschillende woningbouwstichtingen die actief zijn in de stad of dorp waar je een huis zoekt. Er is geen centrale plek per gemeente om je aan te melden, wat betekent dat je – zeker in een grote stad – je kansen vergroot door je bij meerdere woningcorporaties aan te melden.

Voor een sociale huurwoning wordt in bijna alle gevallen gewerkt met een puntensysteem. Hoe langer je op de wachtlijst staat, hoe meer punten je verzameld en hoe meer kans je maakt op een huurwoning. In sommige gevallen is het mogelijk om extra punten te krijgen, afhankelijk van hoog de nood is om in een sociale huurwoning te krijgen.

Vrije sector huurwoning

Heb je een hoger inkomen dan de inkomensgrens voor een sociale huurwoning, dan ben je aangewezen op een vrije sector huurwoning. Dit zijn huurwoningen die een pandeigenaar hebben die je officiële huurbaas zal worden. Dat kan een particuliere woningbezitter zijn die een woning over heeft, doordat deze bijvoorbeeld meerdere woningen heeft of (tijdelijk) in het buitenland woont. Dit kan ook een grotere organisatie zijn die vele huurwoningen in bezit heeft en deze verhuurt aan de vrije sector.