Elektrische auto met caravan of elektrische camper?

Voor veel Nederlanders is een elektrische auto al gemeengoed geworden. Met een fantastische laadpalen infrastructuur in steden, dorpen en langs snelwegen is binnen Nederland een elektrische auto een perfecte duurzame oplossing. Maar wat als je op vakantie wilt? Het stigma dat je met een elektrische auto niet een caravan zou kunnen trekken ontkrachten we graag. Wist je dat in 2022 de elektrische Hyundai Ioniq 5 zelfs als trekauto van het jaar is uitgeroepen? Eerlijkheidshalve heeft een caravan uiteraard wel invloed op de actieradius van een elektrische auto. Ga je echter altijd in Nederland naar de camping of net over de grens? Dan kan een elektrische auto met caravan perfect. Toch zijn er ook alternatieven die je nog verder over de landsgrenzen brengen, zoals een vakantie met een elektrische camper.

De elektrische camper

Momenteel zijn er een aantal Nederlandse bedrijven die een elektrische camper aanbieden. Zoals je wellicht al wel op de weg hebt gezien of in het (auto)nieuws hebt gezien, zijn er steeds meer elektrische bestelbusjes. Een aantal binnensteden willen vervuilende busjes gaan weren uit het centrum, waardoor steeds meer automerken elektrische bussen aan het maken zijn. De Nederlandse bedrijven bouwen deze busjes om naar een camper, zodat je een elektrische camper hebt. Ga uit van een gemiddelde actieradius van ongeveer 300 kilometer. Dat klinkt niet ver, maar bedenk dat je met een normale elektrische auto ongeveer hetzelfde kunt rijden of iets verder, maar met een caravan erachter gaat dit al snel door de helft. Een camper zou dus een goed alternatief kunnen zijn.

Laadfaciliteiten in het buitenland

Velen denken dat je over de landsgrenzen niet of slecht je elektrische auto of camper kunt opladen. Hoewel dat een aantal jaren geleden inderdaad lastiger was, is dit anno heden in alle landen in West-Europa enorm verbeterd. Langs de doorgaande wegen zijn in alle landen snelladers te vinden en je hebt ook meer een meer campings met een laadpaal. Zo kun je ook op je vakantieadres ongeremd en onbeperkt tripjes maken naar leuke bezienswaardigheden en stadjes in de buurt.