Online aanvragen van bouwtekeningen

Wil jij graag aan de slag met je huis, dan is het raadzaam om een bouwtekening op te vragen. Dit kan zijn omdat je bijvoorbeeld voornemens bent om een vergunning aan te vragen voor het laten plaatsen van een dakkapel of simpelweg wilt weten wat de oppervlakte van je huis en expliciet van de verschillende kamers is. Stel dat je bijvoorbeeld een nieuwe dakkapel wilt laten leggen, maar je nog aan het oriënteren bent welk type dakkapel je graag zou willen, is het heel logisch dat je niet direct naar een bouwbedrijf gaat, aangezien je dan vaak een bepaalde verplichting voelt. Wil jij weten hoe je eenvoudig zelf een bouwtekening dakkapel of andere bouwtekening van je huis kunt opvragen en nog belangrijker, waar je deze allemaal voor kunt gebruiken? Lees dan snel verder!

Hoe vraag je een bouwtekening op

We hebben je natuurlijk al enkele voorbeelden gegeven. Zo zijn er daarnaast nog tal van redenen te bedenken waar je een bouwtekening voor zou kunnen gebruiken. De essentie is, dat je de afmetingen van je woning nodig hebt voor een eventuele verbouwing of aanpassing aan je huis. Van een bouwtekening overkapping tot bouwtekening keuken; van alle ruimtes en zelfs je hele huis kun je een bouwtekening aanvragen. Dit kan zijn voor het aanvragen van een bepaalde vergunning, maar ook om te weten hoe bepaalde muren lopen, zodat je de constructie niet beschadigd wanneer je aan de slag gaat. Het opvragen van de bouwtekening van je woning kan overigens vrij eenvoudig. Het kan zijn dat je deze zelf nog ergens op zolder hebt liggen en anders kun je ook de makelaar en uiteindelijk de gemeente raadplegen.

Aan welke eisen moet een bouwtekening voldoen?

Wanneer je graag wilt verbouwen en hiervoor een vergunning moet aanvragen, dan heb je hiervoor een bouwtekening nodig. Maar voordat deze tekening ook daadwerkelijk wordt geaccepteerd, dient deze wel te voldoen aan een aantal eisen. Houd er rekening mee dat een bouwtekening van een object kleiner dan 10.000 vierkante meter, gemaakt moet zijn op een schaal van 1:100. Is het object groter dan 10.000 vierkante meter, dan geldt 1:200. Je kunt je voorstellen dat dit voor een huis natuurlijk veel te groot is. Zo wordt er voor een huis vaak een veel kleinere schaal aangehouden, vooral wanneer het een gedetailleerde tekening betreft. Zo kan het een schaal van 1:5, 1:10 of 1:20 zijn. Afhankelijk van de ruimte waarvan jij een bouwtekening zou willen hebben.