Dit gebeurt en met jouw oud ijzer

Dagelijks worden er tonnen met oud ijzer verhandeld. Niet voor niets is het inzamelen van oud ijzer een lucratieve business. Naast milieustraten, zijn er ook tal van particulieren en zzp’ers die dagelijks de nodige apparaten die oud ijzer bevatten verzamelen. Maar wat gebeurt er nu allemaal met het oud ijzer wat wordt ingezameld? Dat het wordt ingezameld, vervolgens wordt gesorteerd, dat is bij de meesten wel bekend, maar hoe werkt het recyclingproces en nog interessanter, welke nieuwe items worden er daadwerkelijk gemaakt van onze gerecyclede koelkast, stofzuigerstang of fiets? Om je een inzicht te geven in het volledige keten, gaan we stap voor stap dieper op in zodat jij exact weet wat er met jouw ingeleverd oud ijzer gebeurt.

Ophalen

Wanneer je een nieuwe wasmachine, droger of koelkast aanschaft. Dan bieden de meeste leveranciers je de mogelijkheid je oude apparatuur kosteloos mee te nemen. Uiteraard niet zo heel gek gedacht. Niet enkel vanuit praktisch oogpunt is dit ontzettend handig, maar vanuit het perspectief van de leverancier heeft het natuurlijk ook zo z’n financiële voordelen. De keuze voor een nieuwe apparaat komt meestal voort uit het feit dat de oude apparatuur of defect is of simpelweg niet meer voldoet aan de gestelde eisen. Oude apparaten gebruiken namelijk een stuk meer energie. Dan kun je nog bij de goedkoopste energieleverancier zijn aangesloten, maar dit zal niet opwegen tegen een energiezuiniger apparaat. Nadat je oude apparaat is opgehaald, wordt deze naar een centraal punt gebracht. Hier worden ze uiteindelijk gesorteerd, iets waar we in de volgende stap verder op ingaan.

Sorteren

Nadat het oud ijzer is opgehaald, is het zaak dat het wordt gesorteerd. Oud ijzer is namelijk een verzameling van allerlei verschillende soorten ijzer, zoals schroot, metaal, koper, lood en zink. Dit zijn de meest voorkomende soorten ijzer en leveren per soort afhankelijk van welke soort het is een verschillend bedrag per kilo op. Het is dus belangrijk ervoor te zorgen dat alles goed wordt uitgesorteerd om zo het juiste bedrag voor het juiste materiaal te krijgen. Daarnaast dienen bepaalde apparaten ook nog eerst te worden ontleed. Een oude wasmachine bestaat bijvoorbeeld uit verschillende materialen. Het zou immers zonde zijn, dat het volledige gewicht wordt berekend voor een lagere prijs, terwijl er ook materialen zoals koper en zink in zijn verwerkt.

Verwerken

Nadat alles is gesorteerd, zal het worden aangeboden aan een vaak een groot metaalrecyclingbedrijf. Deze maakt er vervolgens nieuwe materialen van. Hierbij kun je denken aan een nieuw frame voor een fiets of een motorkap voor een auto. Op deze manier verleng je de levenscyclus van een grondstof, wat ervoor zorgt dat je minder aanspraak hoeft te maken op het winnen van nieuwe grondstoffen. Dit zorgt ervoor dat het milieu stukken minder wordt belast, dan wanneer je continue nieuwe grondstoffen gebruikt, terwijl de oude materialen ook prima geschikt zijn om te gebruiken voor nieuwe onderdelen. Het is dus niet alleen financieel aantrekkelijk, maar ook is het een stuk beter voor zowel mens, dier als milieu om je oude spullen te recyclen en zo verspilling tegen te gaan.