Wat te doen bij een ontstopping in je huis?

Een verstopping in huis kan erg vervelend zijn. Het kan leiden tot onaangename geuren, wateroverlast en andere problemen. Een verstopte gootsteen, douche, bad of toilet kan zorgen voor een flinke uitdaging. Het kan bijvoorbeeld lastig zijn om de afwas te doen of om te douchen als het water niet wegloopt. Bovendien kan een verstopping leiden tot lekkages en waterschade, wat weer extra kosten met zich mee kan brengen. Het is daarom dus ook belangrijk dat je niet alleen weet wat je moet doen bij een verstopping, maar dat je ook weet hoe je dit het beste kunt voorkomen. Vaak kun je met minimaal onderhoud aan bijvoorbeeld de sifon onder de wasbak, een hele hoop ellende voorkomen.

De oorzaak

Verstoppingen komen het meest voor bij de wasbak en de douche. De voornaamste reden is dat vooral bij de wasbak vaak alles door de gootsteen wordt gespoelt. Nu is dit een keer niet zo erg, maar wanneer dit regelmatig gebeurt en de etensresten stapelen zich op, dan is het logisch dat het water er op een gegeven moment niet meer langsheen kan, met een verstopping tot gevolg. Voor de afvoer van de badkamer ligt het haar en ook de zeepresten hier aan ten grondslag. Belangrijk dus om ervoor te zorgen dat je je minimaal één keer per week het welbekende ‘putje’ even openhaalt en deze reinigt. Doe je dit niet, dan is de kans vrij groot dat je binnen de kortste keren een ontstoppingsdienst nog hebt, die je de leiding weer moet vrij maken.

Voorkomen

Je kunt er natuurlijk niet altijd helemaal wat aan doen dat je te maken krijgt met een verstopping. Het kan dus zijn dat je alsnog de ontstoppingsdienst Antwerpen moet bellen, om ervoor te zorgen dat het water weer normaal weg kan lopen. Een goede manier om een verstopping te voorkomen waar mogelijk, is door geen etensresten door de gootsteen te spoelen en ook te proberen de sifon, ook wel de zwanenhals die onder de wasbak zit, minimaal één keer per maand schoon te maken. Ook is het verstandig je gootsteen af en toe door te spoelen met een daarvoor speciaal bestemde gootsteenontstopper.