De veilige bouwplaats

Ga je binnenkort aan de slag op je eigen bouwplaats? Dan wil je een veilige en afgesloten ruimte creëren. Zodat er niet plotseling spelende kinderen op de bouwplaats rond rennen of bij gevaarlijk gereedschap kunnen komen. Ook moet er gedacht worden aan hoe de bouwplaats wordt achtergelaten als iedereen klaar is met werk aan het einde van de dag. Het is natuurlijk niet gewenst dat zomaar iedereen de bouwplaats kan betreden en met het dure gereedschap weg kan lopen.

Het is dus best wel een klus om je bouwplaats veilig te maken. Daarom hier een paar kleine tips. Je wilt voor zowel je medewerkers als de omwonenden een veilig afgesloten bouwplaats maken, maar hoe doe je dit?

  • Een omheining; want een afgesloten ruimte is makkelijk te controleren.
  • Duidelijke communicatie; voorkom gezeur en irritaties in de buurt waar je werkt.
  • Stel regels op; verklein de kans op bedrijfsongevallen.

Sluit de bouwplaats af

Hekken plaatsen rondom de bouwplaats is van essentieel belang. Hiermee baken je het terrein af waar gewerkt wordt en voorkom je dat de bouwplaats voor iedereen toegankelijk is. Je hebt geen last van spelende kinderen, ongewilde mensen kunnen niet zomaar binnen komen en het is af te sluiten zodat zelfs – als er niemand meer aanwezig is – je spullen wel veilig liggen. Een handige en simpele stap die zeer effectief werkt. Vergeet ook niet om eventueel een vergunning aan te vragen bij de gemeente voor je werkzaamheden.

Duidelijke communicatie met de buurt

Om een fijne bouwtijd te hebben is het van het handig om goed te communiceren met de omwonenden. Alvast een tip; een spandoek is een opvallend communicatiemiddel wat voor veel omwonenden te zien is. Laat je spandoeken bedrukken met een afbeelding van het eindresultaat zodat iedereen kan zien wat er gemaakt wordt of kondig de start van de bouw aan.

Ook kan het handig zijn om de omwonende nog wat meer informatie te geven wat betreft de duur van de bouw en misschien wat interessante feitjes. Laat hiervoor posters drukken zodat je in een keer een heel gebied kan bereiken. Mensen vinden het fijn om op de hoogte gehouden te worden, zeker als het invloed heeft op hun leefomgeving. Daarom is het handig om zoveel mogelijk irritaties te voorkomen en duidelijk te communiceren.

Regels, regels, regels…

De laatste tip is om hele duidelijke regels op te stellen. Denk onder andere aan hoe de bouwvakkers het terrein achter moeten laten tot aan hoe zij met het gereedschap om gaan. Voorkom problemen of onnodige ongelukken, die zitten namelijk in kleine hoekjes. Wist je dat de meeste ongelukken op bouwplaatsen komen door onoplettendheid en losliggend gereedschap? Wees hier scherp op, hoe kinderlijk het ook klinkt. Een fijne bouwtijd gewenst!