Wat is schroot?

Wanneer we het hebben over schroot, dan spreken we doorgaans over metaalafval, ook wel ‘oud ijzer’ genoemd in de volksmond. Bij oud ijzer kun je denken aan oude apparaten, maar ook fietsen, auto onderdelen en radiatoren. Kortom, alles wat ijzer bevat, kan worden gezien als schroot. Waar het voor de één in de weg ligt, is het voor de ander een bron van inkomsten. Het is daarom dus ook niet zo heel vreemd dat er ontzettend veel mensen zijn, die wel belang hebben bij je oude apparaten.

Bewaar je schroot goed

Nu je weet wat schroot is en dat het wel degelijk waarde kan vertegenwoordigen, is het aan te raden om het te bewaren. Vooral wanneer je een garage of schuur hebt, is het verstandig om niet direct ieder beetje oud ijzer van de hand te doen. Wanneer je het namelijk naar een milieustraat brengt, levert het je niets op en kost het je geld en wanneer je het naar een oud ijzer handelaar brengt, krijg je er niets voor, omdat de hoeveelheid te weinig is. Handiger is dus om bijvoorbeeld met de buurt centraal alles schroot te verzamelen en dit eens in de zoveel tijd op te laten halen en het geld verdelen of er gezamenlijk iets leuks mee doen.

Ga voor de beste prijs

De prijs die wordt betaald per kilo schroot kan per oud ijzer handelaar verschillen. Dit is mede afhankelijk van het volume en ook van de locatie waar je bent. Zo kun je je voorstellen, dat de concurrentie in de grote steden een stuk groter is, waardoor de prijs doorgaans een stuk hoger ligt, dan wanneer er maar één oud ijzer handelaar in het dorp is. Toch is het aan te raden om vooraf eerst eens te kijken wat welke handelaar geeft, zodat je op basis daarvan kunt bepalen wat voor jou de beste prijs. Houd er daarbij ook rekening mee dat de kans bestaat dat je het bij de één zelf moet brengen en het bij de ander gewoon bij je thuis wordt opgehaald. Staar je dus niet direct blind op de prijs, maar vraag ook naar de bijbehorende voorwaarden.