Tips voor afval scheiden

Het scheiden van je afval is natuurlijk ontzettend belangrijk. Waar de meeste mensen die vaak al keurig doen bij de prullenbak, zien we ook dat een deel van de mensen hier iets minder zorgvuldig mee omgaat. Omdat nog niet iedereen het belang in ziet van het scheiden van afval, hebben we een aantal tips voor je, zodat ook jij er direct mee aan de slag kunt. Het scheiden van afval is namelijk een stuk eenvoudiger dan je aanvankelijk zult denken.

Het belang van afval scheiden

Voordat we je wat tips geven hoe jij eenvoudig zelf aan de slag kunt met het scheiden van afval, is het eerst goed om te kijken waarom het nu zo belangrijk is om te doen. De voornaamste reden waarom je met afval scheiden prullenbak kunt gebruiken, is om het makkelijker te kunnen recyclen. Op deze manier kunnen bepaalde materialen worden hergebruikt en hoeven ze dus niet opnieuw te worden gewonnen of te worden geproduceerd.

Kies voor een duo afvalbak

De gemakkelijkste stap om direct te kunnen beginnen met het scheiden van afval, is door te kiezen voor een duobak. Zo kun je eenvoudig snel de verschillende materialen van elkaar scheiden, zonder dat je hiervoor bijvoorbeeld eerst naar buiten hoeft te lopen naar de kliko. Daarbij komt ook dat meerdere afvalbakken natuurlijk niet heel erg praktisch is, waardoor je al sneller geneigd bent om alles in één afval te gooien. Wel is het handig om ervoor te zorgen dat deze afvalbak binnen handbereik staat, dus bij voorkeur in de keuken. Dit is namelijk de plek waar het meeste afval wordt geproduceerd door ons als mensen binnenshuis.

Zorg dat je minder afval produceert

Om ervoor te zorgen dat je minder hoeft te scheiden, is het simpelweg ook handig om te beginnen bij het produceren van minder afval. Zo kun je bijvoorbeeld in plaats van een boterhamzakje gebruik maken van een broodtrommel of in plaats van een plastic tas in de supermarkt te kopen, een eigen canvas tas mee te nemen, zodat je niet speciaal een nieuwe hoeft aan te schaffen. Op deze manier kun je al een goede eerste stap zetten in het verminderen van je eigen afvalproductie, waardoor je een enorme bijdrage levert aan de carbon footprint reductie.