Top 10 sterkste metalen

Tegenwoordig kunnen we natuurlijk niet meer zonder metalen. Of we nu kijken naar het bouwen van huis, auto’s of allerlei andere constructies, metaal is een onmisbaar onderdeel geworden in het dagelijks leven. Belangrijk om te weten, is dat metalen in veel meer producten worden gebruikt, dan je waarschijnlijk zelf voor mogelijk had gehouden. Zo worden verschillende metalen verwerkt in onder andere computerchips, mobiele telefoons en natuurlijk ook laptops. Zonder metaal zullen we dus volledig verstoten blijven van de rest van onze wereld. Om je een idee te geven welke metalen er allemaal zijn, hebben we een top 10 sterkste metalen samengesteld.

Hoe meet je de sterkte van een metaal?

Voordat we daadwerkelijk verder gaan met de top 10 sterkste metalen, is het goed te weten hoe dit nu eigenlijk wordt gemeten. Je kunt namelijk wel zeggen dat iets sterk is, maar het is wel handig dit vooraf te kunnen meten, zodat de constructie stevig en sterk genoeg is, om ook het gewicht te kunnen dragen. Het meten van de sterkte van metalen kan op een aantal verschillende manieren. De meest voor de hand liggende manier die het meeste wordt toegepast, is de treksterkte van een metaalsoort. Dit wordt ook wel uitgedrukt in GPa.

De top 10 sterkste metalen

Metalen zijn er in allerlei soorten, belangrijk om te weten, is hoe sterk een bepaald metaal is. Dit is namelijk alles bepalend voor de toepassing ervan. Een te lage treksterkte, betekent namelijk dat het metaal niet geschikt is voor bijvoorbeeld het gebruik in een constructie van een brug of viaduct.

  1. Wolfraam
  2. IJzer/staal
  3. Tantaal
  4. Nikkel
  5. Koper
  6. Chromium
  7. Titanium
  8. Zilver
  9. Goud
  10. Aluminium

Het grootste deel van deze metalen zul je ongetwijfeld wel kennen. Ondanks het feit dat Aluminium één van de minst sterke metalen is in deze lijst, zien we toch dat het veelvuldig wordt toegepast. Met name in de luchtvaart bijvoorbeeld. Dit heeft als reden dat het licht is en ook niet hoef te voldoen aan een enorm hoge treksterkte, simpelweg omdat het hier in de lucht niet aan wordt blootgesteld. Een sterk metaal betekent dus niet per definitie dat het overal voor geschikt is. Wanneer je namelijk een vliegtuig zou maken van staal, dan is de kans vrij klein dat deze van de grond komt. Interessant lijstje? Bekijk dan nog meer top 10 lijstjes!