Pneumatische vetpomp

Vetpompen worden op grote schaal gebruikt in industriële sector en om zware (mobiele) machines op meerdere punten te smeren. De vetpompen die hiervoor gebruikt worden zijn verschillend. We kennen de pneumatisch en elektrische vetpomp, beide met verschillende toepassingen. Hieronder vindt u een korte uitleg over de verschillende vetpompen.

Pneumatische vetpomp

Pneumatische vetpompen worden doorgaans veel gebruikt in garages en in de land- en tuinbouw voor het smeren van machines, lagers, het vullen van bijvoorbeeld reservoirs van centrale smeersystemen en het vullen van vetspuiten.

De pneumatische vetpompen hebben diverse drukverhoudingen. De ene drukverhouding is geschikter voor een bepaalde toepassing dan de ander. Indien u twijfelt over welke vetpomp u het beste kunt aanschaffen is het raadzaam advies in te winnen bij een specialist.

Pneumatische vetpompen zijn geschikt voor vet emmers van 18 kg tot vaten van 200 kg. Doormiddel van een drum trolley of steekwagen, zijn deze toepassingen uitermate geschikt als mobiele vetpomp. Let wel, deze vetpompen dienen aangesloten te worden op perslucht.

Het gebruik van de pneumatische vetpomp of vulpomp zorgt ervoor dat u schoon en netjes uw werk kunt doen. Daarnaast kan deze vetpomp dienen als basis voor 1-leiding. progressief of 2-leiding centrale smeersystemen.

Een complete pneumatische vetpomp set bestaat uit:

  • De vetpomp
  • Vatdeksel
  • Drumbracket
  • Volgplaat
  • Vetslang
  • Vet- of vulpistool

Elektrische vetpompen

Centrale smeersystemen maken gebruik van elektrische vetpompen. Deze elektrische vetpompen zijn er in verschillende voltages variërend van 12 volt tot 400 volt.

Deze multi-line en progressieve systemen voorzien continue van smering, zolang de elektrische vetpomp gevuld is met materiaal. Voor systemen met meer dan één smeerpunt over een relatief korte afstand is een multi-line systeem niet altijd efficiënt. Vaak zijn progressieve systemen of gecombineerde systemen hiervoor de juiste oplossing.

Gecentraliseerde smeersystemen zijn voornamelijk ontworpen om het onderhoudsproces makkelijker en veiliger te maken. Smeerpunten zijn soms moeilijk te bereiken, vooral in besloten ruimten, wanneer apparatuur in bedrijf is. Het belangrijkste voordeel van centrale smering is echter de continue toepassing van kleine hoeveelheden vet, waardoor de levensduur van de apparatuur wordt verlengd, dankzij de gelijkmatige toevoer van vet.

Bij goed gebruik en onderhoud kunnen gecentraliseerde vetpompen de productiviteit van technici verhogen en de onderhoudsprocessen van apparatuur vereenvoudigen.

Centrale smeersystemen, zoals hierboven beschreven, voorzien doormiddel van één vetpomp meerdere smeerpunten. Deze vetpompen draaien continue of zijn voorzien van een intervaltimer. Dit functioneert als volgt:

   • Reservoir: Zorgt voor een bulk hoeveelheid vet die schoon kan worden gehouden en direct beschikbaar is voor het systeem.
   • Pomp: Zorgt voor de doorstroming van het vet en de opbouw van druk in de leiding(en). De pompgrootte is afhankelijk van de afstand tussen de pomp en de verst verwijderde injector of progressief verdeler.
   • Regelaar: Beheert de druk op het systeem op basis van tijd of cyclus. Deze kan middels een sensor signalen ontvangen die wijzen op een beperkte of mislukte vetstroom naar het lager.

Bij het smeren van machines zijn een aantal zaken belangrijk om te weten. Het aantal smeerpunten, hoeveel volume vet heeft ieder smeerpunt nodig? En de frequentie, hoe vaak dient er gesmeerd te worden. Verder is het van belang wat de pompdruk is, de leidingdiameter en de afstand tot de verschillende smeerpunten.

Deze Centrale smeersystemen variëren van een eenvoudige smeersystemen met één leiding tot complexe, twee-leidingssystemen en uiteraard de pneumatische smeer- en vulpompen.

Specialist in smeertechniek

Wanneer u twijfelt over wat voor een vetpomp het beste bij uw toepassing past, vraag het dan aan een specialist. Ancotech Smeertechniek is zo’n specialist. Ancotech smeertechniek is een bedrijf dat zich door de jaren heen heeft gespecialiseerd op het gebied van smeersystemen en smeertechniek. Door de firma Ancotech worden bedrijven in zowel het binnen- als buitenland geholpen met hun smeersystemen en smeermiddelen. De bedrijven maken graag gebruik van de expert Ancotech, omdat door een goede smering de onderhoudskosten en het energieverbruik minder worden. Laat daarom niets aan het toeval over en laat eerst beoordelen wat en hoe er gesmeerd moet worden. De firma Ancotech zal u graag met raad en daad bijstaan.