Energie vergelijken: 3 tips waar je naar kunt kijken

Steeds vaker zien we dat mensen ervoor kiezen om aan het einde van de looptijd van een contract over te stappen naar een andere aanbieder. Dit geldt niet alleen voor televisie en internet, maar ook voor onze energieleverancier. Vaak krijgen klanten bij het overstappen namelijk flinke kortingen, die ze bij hun huidige aanbieder niet krijgen. Logisch dus dat de groep mensen die overstapt steeds groter wordt. Vooral met de komst van het internet en de verschillende vergelijkingssites als Gaslicht.com is het ontzettend makkelijk geworden om de goedkoopste aanbieder er tussenuit te vissen. Toch zijn er wel enkele tips die handig zijn wanneer jij voornemens bent om over te stappen. Bij energie vergelijken zijn er drie hoofdonderwerpen waar je naar kunt kijken die we zullen beschrijven. Beginnend bij de energieprijzen, de leveringskosten en afsluitend met de contractperiode.

De energieprijzen

De logische eerste stap waar je naar gaat kijken wanneer je voornemens bent om over te stappen, is naar de energieprijzen. Toch is het wel van belang om je hier niet volledig blind op te staren. Waarom vertellen we je in onderstaande tips. Zo zijn er namelijk nog veel meer kosten die uiteindelijk de opbouw van de totale kosten voor gas en licht bepalen.

De leveringskosten

Naar de prijs met m³ gas en kWh stroom is het ook belangrijk goed te kijken naar de leveringskosten. Zo kan het dus heel goed zijn dat je leverancier ontzettende lage prijzen aanbiedt, maar qua leveringskosten vele malen hoger zit om dit verschil te kunnen compenseren. Omdat er vaak door veel mensen puur wordt gekeken naar de energieprijs, komt het dus regelmatig voor dat mensen hoge leveringskosten over het hoofd zien, waardoor ze per saldo dus duurder uit zijn.

Contractperiode

De laatste stap in het uiteindelijk kiezen van een eventuele nieuw energieleverancier is de contractperiode. Zo kun je kiezen voor een contract voor bepaalde maar ook onbepaalde tijd. Kies je voor een contract voor bepaalde tijd, wat vaak 1 tot 3 jaar betekent, dan ontvang je bij de meeste aanbieders een prachtige welkomstbonus. Kies je voor een contract voor onbepaalde tijd, dan kun je op ieder gewenst moment overstappen. Houd er dan echter wel rekening mee dat vaak niet alleen de tarieven iets hoger kunnen uitvallen, maar je ook geen aanspraak kunt maken op de welkomstbonus.