Eerste hulp bij verbouwen

Ben je van plan om je huis te verbouwen of heb je een woning gekocht waar nog het één en ander aan moet gebeuren? Dan kun je vast wel wat tips gebruiken. Want behalve de nodige vergunningen die je daarvoor nodig hebt, bouwontwerpen en het financiële regelwerk zijn er nog genoeg andere zaken waar je rekening mee moet houden.

Maak een planning

Voordat je begint met de verbouwing is het goed een planning te maken. Wat moet er wanneer gebeuren, wat doe je zelf of wordt door professionals gedaan en welke deadline houd je aan? Natuurlijk kunnen er tijdens een verbouwing onvoorziene zaken gebeuren die je planning in de war schoppen, maar toch is het prettig om één en ander op papier te hebben. Krijg je hulp van vrienden en familie? Laat hen invullen met welke klussen ze willen helpen en wanneer ze beschikbaar zijn. Regel het bouwmateriaal en vergeet het gereedschap niet. Heb je bepaalde dingen nodig die je na de verbouwing niet meer gebruikt? Vraag of je het van iemand kunt lenen of huur het voor een bepaalde tijd.

Het echte werk kan beginnen

Waarschijnlijk moet er eerst gesloopt worden voordat de opbouw kan beginnen. Huur een container waarin je alle bouwafval kwijt kunt. Krijg je een nieuwe keuken en is de huidige apparatuur niet meer bruikbaar? Zamel alle witgoed zoals een koelkast, vaatwasser en vriezer in en laat het ophalen. Heb je inboedel die je tijdelijk niet nodig hebt zoals meubilair? Huur hiervoor een opslagruimte bij jou in de regio. Een goede tip is om, na een dag sloopwerkzaamheden, even de moeite te nemen om alles op te ruimen. Dus gereedschap weer op de plek waar het hoort, de boel aanvegen en afval weggooien. Dat werkt een stuk prettiger en voorkomt onderlinge irritaties.

De wederopbouw

Na het slopen begint het leukste gedeelte. Gaandeweg zie je ontstaan wat je met de verbouwing voor ogen had. Maar zonder de vrijwillige hulp van anderen was het zeker niet gelukt en had je ook veel meer kosten gehad. Om je waardering uit te spreken kun je ze een klein aandenken geven. Bijvoorbeeld bedrukte sleutelhangers of bedrukte powerbanks met logo. Het gaat natuurlijk om het gebaar. Is de verbouwing klaar? Nodig dan iedereen uit voor een housewarming en show met trots het eindresultaat.