Een overheaddeur als scheidingswand met industriële uitstraling.

Industriële ruimtes zoals fabrieken, magazijnen en commerciële gebouwen hebben vaak behoefte aan flexibele oplossingen om verschillende delen van de ruimte van elkaar te scheiden. Een interessante en functionele optie om aan deze behoefte te voldoen, is het gebruik van een overheaddeur als scheidingswand. Deze deuren bieden niet alleen praktische voordelen, maar dragen ook bij aan de algehele industriële uitstraling van de ruimte. In deze blog zullen we de voordelen en esthetische aspecten van het gebruik van een overheaddeur als scheidingswand verkennen.

Kan iedere overheaddeur als scheidingswand gebruikt worden?

Eisen aan een scheidingswand zijn afhankelijk van het type ruimte. Als de deur een productielocatie opdeelt, kan vrijwel iedere overheaddeur als scheidingswand gebruikt worden. In scholen of commerciële gebouwen zijn de eisen aan de afwerking vaak hoger en zijn sommige overheaddeuren minder geschikt.

Een standaard overheaddeur loopt over rails naar boven weg. In een fabriekshal is daar meestal voldoende ruimte voor, in een klaslokaal of een showroom is dat vaak niet zo. Indien bij de bouw geen rekening is gehouden met het wegwerken van de bovenrails van een standaard overheaddeur kan er worden gekozen voor een Compact overheaddeur, die zich opvouwt boven de deuropening.

Wat is het voordeel van een overheaddeur als scheidingswand?

  • Een overheaddeur is gemakkelijk te bedienen en rolt volledig op naar boven. De ruimte op de vloer kan dus volledig worden benut met één druk op de knop.
  • Overheaddeuren zijn goed geïsoleerd en bieden dus ook een praktische oplossingen bij temperatuurverschillen in de ruimte of geluidsreductie.
  • Overheaddeuren bieden een stoere, industriele uitstraling. Ze kunnen bovendien in glas worden uitgevoerd, waardoor een moderne ruimte ontstaat.

Waar moet je op letten als je een overheaddeur als scheidingswand inzet?

Een standaard overheaddeur heeft, zoals eerder gezegd, bovenrails nodig. Als hier bij de bouw van het pand rekening mee wordt gehouden, zijn er vrijwel geen beperkingen qua mogelijkheden. Dit is helaas niet altijd het geval. Voor die situaties zou een compacte overheaddeur met vouwsysteem een oplossing zijn. Een systeem zonder bovenrails dat mooi kan worden weggewerkt in vrijwel elk type plafond.

Een overheaddeur is niet specifiek ontworpen als scheidingswand. Hierdoor kan het zijn dat de veiligheidsvoorschriften waaraan de deur voldoet niet voldoende zijn voor de ruimte waarin u de deur wilt gebruiken. Kijk altijd of uw deur voorzien is van goede onderloopbeveiliging en valbeveiliging.

Ook de afwerking van een overheaddeur is niet altijd zo strak en netjes als bij een traditionele scheidingswand. Als afwerking voor u belangrijk is, controleer dan voor u bestelt hoe de deur er exact uit komt te zien. Let op scharnieren aan de binnenzijde, de positie van de motor, hoe zien de rails eruit? Door u goed vooraf te informeren, voorkomt u misverstanden.

Mits goed doordacht, biedt het gebruik van een overheaddeur als scheidingswand tal van voordelen, zowel praktisch als esthetisch, in industriële, commerciele en publieke ruimtes. Deze deuren combineren flexibiliteit, functionaliteit en een industriële uitstraling, waardoor ze een waardevolle toevoeging zijn voor elke ruimte die behoefte heeft aan het scheiden van verschillende delen. Of het nu gaat om het creëren van tijdelijke werkgebieden of het isoleren van geluid, overheaddeuren als scheidingswanden bieden een veelzijdige oplossing met een moderne en stoere uitstraling.

Wilt u meer weten over de Compact overheaddeur zonder bovenrails? Kijk op www.rolflex.com.