Veilig werken op hoogte: veiligheidsregels voor een rolsteiger

Rolsteigers worden vaak gebruikt op bouwplaatsen en kunnen zorgen voor een efficiëntere manier van werken op hoogte. Echter, als ze niet op de juiste manier worden gebruikt, kan dit leiden tot ernstige ongelukken en letselschade. In dit artikel bespreken we enkele belangrijke tips en richtlijnen om veilig te werken met een rolsteiger.

Zorg voor een goede voorbereiding

Voordat je begint met werken op een rolsteiger, moet je voorbereid zijn. Controleer of de rolsteiger stabiel is, of er geen onderdelen ontbreken of beschadigd zijn en of de steiger voldoet aan de veiligheidseisen. Het is ook belangrijk om de handleiding van de rolsteiger goed door te nemen en de instructies op te volgen. Zorg er ook voor dat je de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen draagt, zoals een veiligheidshelm en veiligheidsschoenen. Ook handschoenen met extra grip kunnen belangrijk zijn, afhankelijk van het bouwproject.

Gebruik de rolsteiger op de juiste manier

Een rolsteiger moet altijd op de juiste manier worden gebruikt. Dit betekent dat de steiger op een vlakke ondergrond moet staan en dat alle wielen op de rem moeten staan. Het is belangrijk om de rolsteiger niet hoger op te bouwen dan toegestaan en om alleen te werken op een platform dat is voorzien van een leuning en een platformvloer. Zorg dat alle medewerkers deze regels respecteren, zodat ongelukken voorkomen kunnen worden.

Werk veilig op hoogte

Als je bezig bent op een rolsteiger, is het belangrijk om dat veilig te doen. Dit betekent dat je je altijd aan de leuningen moet vasthouden en dat je de steiger niet mag verplaatsen terwijl er iemand op staat. Gebruik ook geen ladders of ander gereedschap om de hoogte te vergroten. Wanneer je onervaren bent, ga dan nooit alleen de rolsteiger op, maar zorg dat je samen met een ervaren persoon bent.

Gebruik de rolsteiger niet bij slechte weersomstandigheden

Gebruik een rolsteiger niet bij slechte weersomstandigheden, zoals harde wind, regen of onweer. Dit kan de stabiliteit van de rolsteiger beïnvloeden en leiden tot gevaarlijke situaties. Zorg ervoor dat bij dit soort weersomstandigheden niemand meer op de steiger staat, en dat deze regel gerespecteerd wordt.

Laat de rolsteiger regelmatig inspecteren

Rolsteigers moeten regelmatig worden geïnspecteerd om ervoor te zorgen dat ze veilig zijn. Laat je rolsteiger minimaal één keer per jaar inspecteren door een gecertificeerde keurmeester en zorg ervoor dat eventuele gebreken of beschadigingen direct worden verholpen.

Veilig werken met een rolsteiger is van groot belang om ongelukken en letselschade te voorkomen. Door deze tips en richtlijnen in acht te nemen, kun je veilig werken met een rolsteiger en de werkzaamheden op hoogte goed uitvoeren zonder ongelukken. Let er wel op dat het risico op een ongeluk altijd aanwezig is, dus blijf alert.