Koel de zomer doorkomen

Voordat we het weten is het alweer zomer 2023. Ook in Nederland worden de zomers als maar warmer. Wat is nu fijner dan binnen een koele ruimte te creëren? Het gebruik van airco’s wordt steeds populairder; niet alleen op kantoor of een hotelkamer, ook huishoudens laten steeds vaker een airco thuis installeren. In deze blog lees je over verschillende soorten airco’s die je zou kunnen aanschaffen, om de zomer koel door te komen.

Split-systeem

Een split airco is een airco met zowel een binnen- en buitenunit.  De buitenunit wordt aangesloten op één binnenunit, waardoor het split-systeem ideaal is om één kamer te verkoelen. Dit type wordt het meest verkocht wereldwijd. De split airco is in diverse modellen verkrijgbaar zoals: Wand airconditioning, plafond airco, vloer airco en satelliet airco. De binnenunit, die in je woning geplaatst wordt, produceert geen tot amper geen geluid. Houdt er rekening mee dat de buitenunit wel geluid produceert maar houdt ook het esthetische element in je achterhoofd. Gemiddeld betaal je voor een split airco, inclusief plaatsing, rond €1500 à €3500.

Multisplit systeem

Een multisplit airo heeft een buitenunit en meerdere binnenunits. Ook hier zijn er verschillende modellen, maar in het algemeen blijft de werking hetzelfde: je kan zo’n 2 tot 5 ruimtes koelen, ventileren, ontvochtigen en verwarmen. Het is een energiezuinig systeem dat slechts 25% van de buitenlucht hoeft te verwarmen en de andere 75% warme lucht haalt de airco uit de buitenlucht. De prijs van een multisplit airco is natuurlijk afhankelijk van hoe uitgebreid je het systeem maakt. Voor het plaatsen van één buitenunit en 2 binnenunits betaal je gemiddeld €2500 à €5000. Per extra unit kan je vaak rekenen op zo’n €800 à €1000. 

VRF airco

Een VRF airco lijkt veel op een multisplit systeem. Een VRF airconditioning kan, in tegenstelling tot de andere split airco’s een groot gebouw met meer dan 5 ruimtes tegelijk koelen. Dit betekent dan ook dat het systeem meerdere binnen- en buitenunits heeft, wat een iets uitgebreidere installatie en investering vereist. Het verschil tussen een VRF en multisplit systeem is dat er bij multisplit systemen meerder leidingcircuits naar binnen lopen. Ook kan je met een multisplit niet tegelijk koelen en verwarmen, met een VRF airco wel. 

Mobiele airco’s

Deze airco’s staan op wieltjes, waardoor ze makkelijk te verplaatsen zijn. Thuis is dat ideaal omdat je de airco van woonkamer naar slaapkamer kan verplaatsen, maar het is ook een goede oplossing bij bijvoorbeeld evenementen of sportscholen. Zoals de Portacool Jetstream 270, een milieubewuste luchtkoeler. Vaak komen milieubewuste koelers in aanmerking voor subsidieregelingen, dus informeer hier even naar. Een ander voordeel is dat er geen installatie- en onderhoudskosten zijn maar ook makkelijk opgeborgen kan worden. Zodra de winter aanbreekt, zet je hem zo aan de kant voor de volgende zomer.

Zet de airco niet zomaar bij het oud ijzer; vaak heb je levenslang garantie op de behuizing tegen fabrieksfouten en 3 jaar garantie op de elektrische componenten. Heeft de airco nu toch zijn beste tijd gehad en dump je het liever niet op de vuilstort? Lees dan hier over oud ijzer prijzen van apparaten.