Het verzamelen of en verkopen van metalen, kan een interessante bron van inkomsten zijn. Niet voor niets is oud ijzer onverminderd populair. Niet zo gek, te bedenken dat je het in praktisch al onze huishoudelijke apparatuur kunt vinden. Daarnaast ook in onze telefoon, laptop, computer en allerlei andere apparaten. Kortom, ontzettend veel dus! Van kabels tot fiets alles levert geld op. Maar hoeveel levert oud ijzer nu daadwerkelijk op en is het interessant om zelf je oud ijzer te bewaren en te verkopen? Voor het antwoord op deze vraag gaan we wat dieper in op het bestaan van oud ijzer en niet geheel onbelangrijk, wat je nu exact nodig hebt om hier serieus enkele euro’s aan te kunnen verdienen.
Verschillende soorten
Oud ijzer is een verzamelnaam voor allerlei verschillende soorten ijzer. Hierbij kun je denken aan; metaal, koper, lood, aluminium en ook zink. Afhankelijk van welk soort ijzer, wordt er bepaald welke prijs hier aan wordt gehangen. Je kunt je voorstellen, dat koper kostbaarder is dan bijvoorbeeld lood of zink. Daarnaast is het ook afhankelijk van waar je ze aanbiedt welke prijs per kilo je krijgt voor een bepaalde soort. Het is dus verstandig dit vooraf goed af te stemmen en vooraf verschillende partijen met elkaar te vergelijken. Een autoverzekering vergelijken doe je immers ook om de beste prijs te kunnen bepalen. Het is dus afhankelijk van het soort metaal, maar ook de kwaliteit en dagprijs wat het op dat moment oplevert. Het kan dus verstandig zijn om vooraf een vaste prijs af te spreken. Zo zorg je dat je vooraf exact weet wat je per kilo en per materiaalsoort vergoed krijgt.
Inleveren
Het inleveren van oud ijzer kan op verschillende plekken. Vaak kun je het gratis afleveren bij de gemeentewerf bij jouw in de stad, maar realiseer je wel, dat je er dan geen vergoeding voor krijgt. Wel is dit het meest voor de hand liggen wanneer je als particulier wat kleine hoeveelheden wilt wegbrengen. Heb je wat grotere hoeveelheden, dan kan het interessant zijn een oud ijzerhandelaar te contacten. Of je een vergoeding krijgt is vaak afhankelijk van de hoeveelheid. Doordat de prijs van een kilo oud ijzer gemiddeld op 0,25 tot 0,30 cent ligt, kun je je voorstellen, dat er na aftrek van brandstof en tijd niet veel overblijft. De oud ijzer prijzen zijn dus afhankelijk van de hoeveelheden, maar ook het soort materiaal. Als particulier kan het dus verstandig zijn een kleine hoeveelheid gewoon naar het afvalbrengpunt bij je in de buurt te brengen.
Handelaar
Wil je zelf handelen in oud ijzer, dan is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je één of twee vaste grote metaalrecyclingbedrijf hebt waar jij je oud ijzer kunt afleveren. Als particulier is het vaak niet mogelijk hier rechtstreeks zaken mee te doen, simpelweg is het door de lage hoeveelheid voor dergelijke partijen niet rendabel. Wil je dus zelf gaan handelen in oud ijzer, besef je dan goed, dat je voldoende ruimte hebt zodat je een flinke hoeveelheid kunt verzamelen alvorens je deze aanbiedt.