Als particulier of als bedrijf krijg je te maken met bouwafval of resten bouwmateriaal waar metaal bij zit. Wat doe je met dit soort oud metaal? Je mag het immers niet zomaar bij het grofvuil zetten, we vertellen je hier wat je moet doen.
De milieustraat
Als particulier zijn de meeste metalen waar je mee opgescheept zit niet meer functioneel maar zijn wel recyclebaar. Gemeenten vragen daarom nadrukkelijk om dit soort metaal afval naar de milieustraat te brengen.
Waarom?
De milieustraat van de gemeenten in Nederland verzamelen op deze manier oude metalen die een nieuw leven krijgen door recycling. Gemeenten helpen daarmee het milieu te bevrijden van metaalafval maar ook om de economie in gang te houden door deze te laten recyclen voor hergebruik waarmee veel kosten en energie bespaard wordt vergeleken met metalen die als nieuw worden gemaakt. Sterker nog, gemeenten verdienen hier ook geld aan met als doel om de gemeentelijke afvalstoffenheffing laag te kunnen houden.
Metaalresten voor bedrijven
Voor ondernemingen die te maken hebben met metaalverwerking is de milieustraat niet de beste optie. Dit is vanwege de hoeveelheid metaalresten wat niet zomaar door de milieustraat aangenomen wordt, maar ook omdat zelfs de meest nutteloze metalen in grote oplagen geld waard zijn.
Een oudmetaalhandel is hier de beste plek voor om deze oude metalen in te leveren, bijvoorbeeld van je wasmachine. Het zal niet zo heel veel opleveren al je kijkt naar de € 0,15 euro per kilo ijzer en staal dat je ervoor krijgt. Maar als je in grote volumen denkt dan is het voor bedrijven met veel metaal afval of resten wel degelijk zinvol om deze op die manier in te leveren.
Metalen die waardevol zijn
Niet alle metalen zijn waardeloos omdat er een markt is in metalen waar een koers prijs voor bestaat waarmee een aantal metalen waardevol zijn. De meeste metalen gaan voor een dubbeltje de kilo maar een aantal soorten leveren veel meer op:
- koper
- aluminium
- zink
- RVS
- lood
Bij het inleveren van de metalen wordt de samenstelling ervan gecontroleerd om zo de waarde te bepalen waarbij de koers prijs internationaal vastligt, dit loopt op van een paar dubbeltjes tot enkele euro’s per kilo. Hierbij zijn er verschillende manieren om het metaal te controleren en hier een waarde op vast te stellen.
Koper en Zink
Koper en zink bestaat uit verschillende soorten legeringen die de kwaliteit bepalen. Wanneer eenmaal bekend is wat de legering van het koper of zink is, kan de juiste oud koper prijs bepaald worden.
Aluminium, RVS en Lood
Bij aluminium wordt uitgegaan van de LME koersen voor nieuwe aluminium. Hierbij is er geen onderscheid in legeringen zoals bij koper wel het geval is.
IJzer en Staal
De oud ijzer prijs wordt bepaald op basis van de EU schroot mutaties.
Op welke manier je ook te maken krijgt met oud metaal en je hier van af wilt komen, het scheelt enorm wanneer je dit inlevert bij de juiste partijen die het niet alleen voor je verwerken maar je er ook nog voor betalen.